Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Fűtés klímával

Lehet fűteni klímával?

Hát persze. Nem ritka, hogy sok klímatulajdonos még ma sem ismeri a klíma eme funkcióját, vagyis hogy a klíma fűtésre is alkalmas, hiszen a klíma szó hallatán rögtön a hűtésre asszociálnak. A másik ok, amiért nem gyakori megoldás még itthon, az az hogy nem igazán van köztudatban, hogy gazdaságosan is lehet vele fűteni. Sokak szerint, túl sok áramot fogyaszt, és mivel úgyis van más fűtési eszközük, nem is bajlódnának inkább ezzel. Pedig egy jól használt klímaberendezéssel, akár 10-15%-ot is megtakaríthatunk, egy modern gázkazánhoz képest.

Hogyan lehet gazdaságos?

Ezek más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor.

A fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami négyszer, ötször jobb hatásfokot biztosítanak más fűtési rendszerrel szemben. A lényege, hogy egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. Hűtésnél a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, míg fűtési módban felfűti.

A klímával való fűtésnél az elektromos áram pusztán a rendszer működését szolgálja, és nem közvetlenül a hő előállításáért felelős. Egy jól megválasztott és karbantartott klíma segítségével sok pénzt spórolhatunk meg. Egyébként a fogyasztáson meglátszik az is, milyen gyakran hívunk szakembert a feladat ellátására.

Mikor válasszuk ezt a megoldást?

Ha már egy kiépített fűtési rendszerű házba vagy lakásba költözünk, és az megfelelően működik minden igényünket kielégítve, azt nem érdemes lecserélni. Viszont, új építésű háznál, mindenképp érdemes elgondolkodni a klímával való fűtési rendszeren. Ugyanis, duális komfortot biztosít, mivel télen és nyáron is használható. Nem mellesleg, egy másik pl.: egy gázfűtés kiépítésének költsége jóval nagyobb lehet ennél. (vagy a kémény kiépítésének problémája esetén is jó megoldás lehet)

Bármely klíma megfelel a fűtésre?

Nem. A hagyományos berendezéseken is lehet fűtés funkció, de ezek nem alkalmasak arra, hogy a nagy hidegben egy egész telet végigfűtsenek. (Azonban átmeneti időszakokban, pont ideális az is.) Az igazi fűtésre alkalmas klímák -15 fok alatt, némely típusok akár a -20,-25 fokban is zavartalan működésre képesek, illetve gazdaságosak maradnak. Nagyobb hőcserélők, ventilátorok és kompresszor van ezekben a készülékekben, így nyilvánvalóan nagyobb méretűek a beltéri, illetve kültéri egységei is, a hagyományos társaiknál.

Összefoglalva, egy fűtés és hűtésre is alkalmas klímával és természetesen annak megfelelő karbantartásával sok pénzt spórolhatunk meg magunknak.