Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Miért népszerű a laminált parketta? 

Ez a padlóburkolat, lapokból áll és nagyon kedvelt, részben mert akár saját kezűleg is lerakható, részben pedig azért mert tömérdek mintázat és szín van jelenleg a piacon, így bárki ízlésének megfelel. A jó még az, hogy a munkára nem kell túl sok időt szánni, habár a padtót szegélyező lécek felszerelése és a kiugró falrészek, csövek azért nehezítheti a folyamatot, de még így sem kerül napokba egy-egy helység lerakása.

Előkészületek

Itt is, mint minden lakással vagy házzal kapcsolatos munka során, nagyon fontos a tervezés. Hány helységben lesz szükség laminált parkettára (mennyiség meghatározása), mire használjuk az adott teret (kopásállósága)? Továbbá nem elhanyagolandó a színe és a mintája sem a laminált parkettának (mi illik a falak színéhez, és a tér méretéhez). Magától értődődő, hogy minőségbeli különbségek itt is vannak, így csak a pénztárcánk szab határt. Jó tudni, hogy a padlólapok egységcsomagban vannak a boltokban, melynek lapjai javarészt kb. 2,5 m2 felület burkolására elegendők. Ha megvan a kalkulációnk, akkor érdemes a kiszámolt mennyiségen felül többet vásárolni, kb. 10%-kal, mert az esetleges hiányzó részeket ezzel tudjuk pótolni.

Mire van szükség?

A laminált parkettán kívül természetesen, szükség lesz még, párazáró PE fóliára is a laminált padló alá, de fa padló esetén ez nem szükséges. Jó, ha van nálunk, derékszögű vonalzó, mérőszalag, ceruza, kézi fűrész (vagy dekopír- fűrész), és műanyagragasztó is.
A parkettázni kívánt helységben, az alapfelületnek, síknak és egyenletesnek kell lennie, de az esetleges egyenetlenséget, padlóalátéttel lehet korrigálni. Kulcsfontosságú az, hogy hagyjuk legalább 48 órát „pihenni” a laminált parkettát, abban a helységben ahová kerül, így tud akklimatizálódni. És mint, minden munkát, ami a lakásunk körül történik, érdemes szakemberrel ellenőriztetni, vagy ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban inkább őrá bízni, elkerülve ezzel a kellemetlen meglepetéseket.

A laminált parketta előnyei és hátránya

Az első és talán legfontosabb, hogy jórészt környezetbarát, hiszen anyagának 90 %-a faőrlemény impregnált felület. Sokak számára elemi kérdés a padlófűtés, és mivel a parketták vastagsága általában 6-12 mm között van, így ezzel is jó párost alkothat. A háziasszonyoknak a tisztítás kérdése is elengedhetetlen, de a laminált parketta esetén, könnyű dolguk van, hiszen könnyen tisztítható. Mivel rengeteg szín, mintázat és minőség van a boltokban, így mindenki megtalálja a magának és életmódjának megfelelőt.
Pozitív tulajdonságain kívül, a hátrányát is meg kell említni, miszerint nem szeretni a vizet, ezért ügyeljünk arra, hogy tényleg csak nedves kendővel, felmosóval tisztítsuk, illetve a dörzsölést, karcolást is nehezen viseli.
Összességében jó választás lehet, hiszen hosszú élettartalmú , higiénikus és környezetbarát a laminált parketta.