Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Padlófűtést szeretnél, de még nem vagy biztos benne? Szeretnéd tudni milyen előnyei és hátrányai vannak? Érdekel, milyen anyagiakkal jár? Most segítünk neked abban, hogy tisztán láss és felruházd otthonod egy csodálatos fűtési rendszerrel, a padlófűtéssel!

Az utóbbi néhány évben megnövekedett az alacsony hőmérséklettel működő fűtési rendszerek – mint pl. padlófűtés – alkalmazása. Mára a legtöbb lakóház illetve középület megszokott fűtési rendszerévé vált. Energiatakarékossága és a komfortosabb érzése miatt részesítik előnyben azok, akik már használják, a radiátoros fűtéssel szemben. A padlófűtés tehát egy szuper alternatíva, úgyhogy érdemes elgondolkodni rajta. 

A következőkben nézzük is meg, milyen fajtákat különböztetünk meg és hogyan működnek?

Két típusa van:

1.Vízkeringetésű padlófűtés

A vízkeringetésű padlófűtés száraz és nedves technológiával is készülhet. A száraz technológiás fűtési rendszer nagy előnye, hogy nincs szilárdulási idő, ami jelentősen meggyorsítja a kiépítési időt. A vízkeringetésű padlófűtés lényege, hogy a burkolatok alá csöveket fektetnek, amiben meleg víz áramlik, és ennek segítségével felmelegíti a padlót.

2. Elektromos padlófűtés

Az elektromos rendszert további két csoportba sorolhatjuk: az elektromos fűtőkábeles és a fűtőfilmes kategóriába. A fűtőfilmes padlófűtés nagyon vékony kivitelű és a fűtési rendszer az aljzatbeton alá kerül kiépítésre. A fűtőkábeles vagy fűtőszőnyeg rendszert viszont az aljazatbetonba fektetik.

Most eláruljuk Neked, milyen érvek szólnak a padlófűtés mellett és milyenek ellene!

A padlófűtés legfontosabb előnyei

• energiatakarékos,
• modern fűtési rendszer,
• magasabb szintű komfortérzet, mint a többi fűtésrendszernél,
• esztétikai szempontból ideálisabb választás,
• szabadságot biztosít a bútorok elhelyezésében,
• nem igényel karbantartást,
• szobánként kényelemesen szabályozható hőfok,
• hosszú élettartamú,
• igény esetén más fűtésrendszerekkel is kombinálható.

A padlófűtés hátrányai

• Meleg levegővel vagy vízzel működő típusokkal pénzt lehet megspórolni, ám az elektromos sugárzó nem biztos, hogy hosszú távon megtérül, így lehet nem éri meg a kezdeti befektetés,
• Telepítését csak szakember végezheti, ami nem olcsó mulatság,
• Érdemes megvizsgálni a lakás padlóját is, hogy alkalmas-e egyáltalán a padlófűtésre (ha túl vastag a padló, nem lesz hatékony a fűtés, mivel nem engedi ki az összes hőt és nem is oszlik el egyenletesen a szobában.)

Amit anyagilag tudni kell a padlófűtésről

A költségek kialakításakor számolj tervezési és munkadíjjal is, erről sokan megfeledkeznek. Igaz, a padlófűtési rendszernek magasabb a bekerülési és megvalósítási értéke, mint a radiátoros rendszernek, de az üzemeltetési költsége jóval kedvezőbb.
Körülbelül 15-25%-kal olcsóbb a felfűtése egy padlófűtéses lakásnak, mint egy radiátorosnak. Ez többek között annak köszönhető, hogy alacsonyabb hőfokkal dolgozik a rendszer, ugyanazon szobai hőfok eléréséhez.
Igaz, a radiátor megszokott látvány otthonunkban, de ha létezik jobb megoldás, csak a megszokás miatt nem érdemes kitartani amellett. Érdemes hát kipróbálni, hogy saját tapasztalatunkból mások is bátran merjük ajánlani!

Néhány fontos tanács padlófűtés beszerelése előtt

A padlófűtés csak megfelelő burkolattal fog tökéletesen működni.
Kerülni kell a plüss szőnyeget, hiszen az beszorítja a meleg levegőt és a rendszernek még keményebben kell dolgoznia.
Leginkább a kerámia ajánlatos, hiszen az megfelelően átengedi a hőt, sőt még kicsit tárolja is.
A szőnyeget csak akkor szabad megtartani, ha vékony és párosítva van vastag párnázással.