Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Ma már egyre több otthonba és irodaházba kerül beépítésre a klíma. A gyártók nagyon odafigyelnek a gyártott klímák minőségére, tisztítására, az alkatrész utánpótlásra. A következőkben nézzük meg milyen típusú klímák léteznek és ezek hogyan működnek.

Napjaink legelterjedtebb főbb klímatípusai:

• Mono blokk klímák,
• Split klímák (on-off, inverteres, multi),
• Szerverklíma.
A következőkben nézzük is meg, hogy a Monoblokk klímák típusai között milyen klímafajtákkal találkozhatunk.
I. Mono blokk klímák
1. Ablak klíma
Az ablak klíma az egyik olyan klíma, amely kompakt kivitelben készül, azaz egy dobozban megtalálható minden, ami működéséhez szükséges.
Előnye: alacsony árfekvés, kompakt kivitel, könnyű tisztíthatóság és nagy teljesítmény.
Hátránya: zajos működés, bonyolult kivitelezés.
A beépítéséhez szükség lesz asztalosra, üvegesre és lakatosra is.
2. Mobilklíma
Egyik helyiségből minden gond nélkül a másikba áthelyezhető.

Itt két csoportra bonthatjuk a klímánkat:
- Mobil split klíma: Bayonett záras kültéri egységből és egy mobil beltéri egységből áll. Ez a készülék igen hatékonyan működik, hiszen a meleget a kültéri egység adja le, így hűtése is kiváló.
- Gégecsöves klímánál a kondenzátor a készüléken belül helyezkedik el illetve egy ventillátoré még a főszerep, hogy a meleg levegőt kijutassa; a levegőt egy gégecsövön keresztül juttatja ki a kültérre.
Előnyük: gyorsan beszerelhetőek és azonnal üzembe helyezhetőek.
Hátrányuk: magas zajszinttel, magas villamos energiaigénnyel rendelkeznek, és kisebb hatásfok jellemzi őket.
Olyan épületeknél javasolt a beszerelésük, ahol megkívánják azt, hogy a kültéren láthatatlan maradjon a klíma beszerelése.

II. Split klímák

A split vagyis osztott klímák két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak.
A beltéri egységeknek több fajtájuk létezik: álmennyezeti kazettás, oszlop klíma és hagyományos oldalfali klíma.
1. Az oldalfali változatot kedvelik leginkább a háztartásokban, hiszen nagyon kevés helyet foglal és oldalfalon is elhelyezhető.
Hátránya: rossz elhelyezésnél a levegőt a szobában tartózkodó személyre fújja illetve oldalfali elhelyezése miatt egyenetlen lehet a hőelosztása.
A split klímáknak van olyan változata is, ahol egy kültéri egységhez több beltéri egység is kapcsolódhat, ezt multisplit klímának nevezzük.
2. Multi split klíma szintén egy beltéri és egy kültéri egységből áll, viszont ez már több helyiséget is képes klimatizálni.
A külön-külön szabályozható beltéri egységek mind külön-külön csatlakoztathatóak a kültéri egységhez.
Előnye: társasházak esetében a kültéri megjelenést nem annyira rontják, mint társaik.
Hátránya: ha a kültéri egység tönkremegy, akkor minden szoba klimatizálás nélkül marad.
Működés szempontjából kétféle típus létezik: az inverteres és forgalmazását tekintve a megszünt on-off.

3. On-off és inverteres klímák közötti különbségek

A hagyományos on-off (ki-bekapcsolós) klíma esetében a készülék a kompresszor ki-be kapcsolásával tartja fenn a kívánt (beállított) hőmérsékletet, míg az inverteres klíma ezt a teljesítmény vezérlésével éri el folyamatos működés mellett.
Az inverteres klímák sokkal hatékonyabbak, energiatakarékosabbak, alacsonyabb zajszintűek és nagyobb komfortérzetet biztosítanak.
• Precízebb hőmérsékletbeállítást tesznek lehetővé, hiszen nincs ki-be kapcsolgatás, így nincs hőmérsékletingadozás sem.
• Nincs továbbá hideg légáram, hiszen az inverteres klímák csökkent teljesítménnyel is képesek dolgozni, vagyis az általuk kifújt levegő jóval kellemesebb, mint egy hagyományos 100%-on dolgozó on-off típus által kifújt levegő hőmérsékleténél.
• Szinte hangtalanul működnek, hiszen a kompresszor nagyon ritkán jár 100%-on vagy afelett, ezért akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük őket.
Az inverteres klímák napjainkra már egyeduralkodóak lettek, hiszen az on-off klímák az uniós szabályozás értelmében már nem forgalmazhatóak.

III. Szerverklíma

A szerver helyiségek hűtésénél felmerülő egyedi igények kielégítésére szolgáló klíma, melyek jellemzői az állandó téli-nyári üzem, a rendkívül stabil és biztos cseppvíz elvezetés, a vízmentesség és az átlagon felüli üzembiztonság.
Reméljük segítettünk közelebbről is betekintést nyerni a klímák típusainak világába.