Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

A klímák 4 fő részből állnak:

1. Kompresszor: amely a hűtőközeg körforgásáért felel.
2. Elpárologtató: ami a beltéri egység.
3. Kondenzátor: ahová az elpárologtatott hűtőközeg kondenzálódik.
4. Adagoló: mely a legtöbb esetben a kültéri egységben van és már ott megtörténik az nyomásesés.

Klímák működési elve

A kompresszor elindításáig végig szinte azonos nyomás van a rendszerben, ha elindul a kompresszor, akkor az elpárologtató résznél a nyomás csökkeni kezd, és a kondenzátorban pedig ezzel egyidejűleg emelkedik.
Van egy adagolás, amelyben a nagy nyomás hatására a folyékony gáz kis mennyiségben elkezd áramlani és a nyomásváltozás hatására gőz neművé válik. A keletkező gőz jóval nagyobb térfogatú, mint a folyadék. A folyadék elpárolog és hőt von el, ezután indul be a hűtési folyamat. A gőzmennyiséget a kompresszor szívja el és átpumpálja a kondenzátorba.

A kondenzátorba a nagy nyomás miatt azonnal felmelegszik és lehűlve ismét cseppfolyós állapotba kerül. Ez a körfolyamat játszódik le újra és újra a klímaberendezésben.
A pontos adagolásért az érzékelők a felelősek. Elektronikusan irányítják a folyadék adagolását, a szelepet és a kompresszort is. Az adagoló csak annyi hűtőközeget enged át, ami képes elpárologni.

Milyen előnyökkel bír a multi split klíma?

Kombinálható klíma, akár több helyiségben is

 A multi klímaberendezések nagy előnye, hogy egy multi kültéri egységre több beltéri egység is csatlakoztatható.
 A beltéri egységek külön is szabályozhatóak illetve különböző típusúak.
 Léteznek duál és triál klíma kialakítások is, ebben az esetben egy kültéri egységre 2 illetve 3 db beltéri egység is csatlakoztatható. Általában a legtöbb csatlakoztatható beltéri egység géptípustól függően 5 maximum 6 db beltéri egységet jelenthet.
 Vannak még úgynevezett szuper multi légkondicionáló berendezések is, amire akár 9 db beltéri egység is csatlakoztatható.

Ha talált a klíma működési elvei között barátságos jellemzőket, érdemes egy szakértő véleményével felmérni a lehetőségeket, és beruházni otthonukban is egy berendezésre.