Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

A 2000-es években kezdte hódító útját a rézcső a vízvezetékek-és fűtésszerelésben. Majd ezután jelentek meg a műanyag csövek és a több rétegű kompozit csövek. A vízvezetékek családjába tartozó ötrétegű cső olyan vízellátásra, padlófűtésre valamint radiátor bekötéshez használható, mely rendkívül alaktartó és biztonságos, kiváló tulajdonságainak és sokoldalúságának köszönhetően pedig az épületgépészetben az egyik leggyakrabban alkalmazott csőfajta.

A vízvezeték csövek jellegzetességeik és rétegrendjük

A XX. század elején szinte egyeduralkodó ólomcsöveket az 50-es 60-as évektől az acélcsövek váltották fel. Még napjainkban is vannak házak ahol ezek a fél évszázados acél vezetékek vannak beépítve. Már fejlődésnek mondható a horganyzott acélcsövek megjelenés a 70-es évektől.

A vízvezeték csövek anyagválasztéka az ipar fejlődésével együtt egyre változatosabb lett. A legfőbb szempontok napjainkra a korrózió állóság, az olcsóság, a könnyű szerelhetőség és a mérgező anyag mentesség.
Napjainkra a vízvezeték szereléshez rendkívül korszerű és gyorsan szerelhető cső rendszerek és kiegészítők kaphatóak, ilyen az ötrétegű cső.

1. Mi is az az ötrétegű cső?

A kereskedelmi forgalomban tekercses kivitelben forgalmazzák, aminek nagyon előnyös, ha hosszú szakaszokat kívánunk lefektetni a padlózatba, csőkötések és toldások nélkül. A külső polietilén (műanyag) rétegnek köszönhetően, teljesen korróziómentes, ezért falba és padlóba is beépíthető. A gyártók akár 10 BAR nyomásig és 95°C-ig szavatolják őket.
Az ötrétegű cső rétegrendje a következő: műanyag, kötőanyag, alumínium, kötőanyag, műanyag. A cső a rétegek miatt rendkívül szilárd, strapabíró és könnyű. Az ötrétegű csövek méretválasztéka gyártmánytípustól függően a következők lehetnek: 16, 18, 20, 26, 32, 40,50, 63 mm, és általában 50 és 100 méteres tekercsben forgalmazzák. A csőkötések és idomok présgéppel vagy kézi szerszámokkal történhet. Mindkét esetben szükség van a speciális vágó eszközre és kalibrátornak, így válnak a csőkötések rendkívül megbízhatóvá.

2. Milyen az ideális ötrétegű cső?

Az alábbi szempontok segítenek a megfelelő ötrétegű cső kiválasztásában
- Alumínium réteg
Az ötrétegű csőben található alumínium réteg nyomásállóvá és alaktartóvá teszi az csövet, illetve megakadályozza, hogy a műanyagon keresztül oxigén diffundáljon a rendszerbe és korrózió lépjen fel. Akkor ideális az alumíniumréteg vastagsága, ha a cső könnyen hajlítható, de mégis alaktartó.
- Rétegillesztés
Az alumíniumrétegek illesztésére a legbiztonságosabb megoldások közé tartozik az átlapoltan illesztett technológia, illetve a varrat nélküli technológia. A varrat nélkül technológia a legbiztonságosabb, mivel a meghibásodás esélye minimális.
- Térhálósított műanyag
Célszerű olyan műanyag csövet választani, ami az Uponor csöveihez hasonlóan térhálósított polietilénből készült. A nem térhálósított műanyagok közismerten hajlamosak az öregedésre, illetve a hőhatások, a hideg és a nyomás is radikálisan csökkenti az élettartamukat.
- Garancia és tartósság
Egy hosszú távú beruházásnál érdemes megfontolni, hogy megéri-e garancia nélküli, vagy néhány éves garanciát biztosító termékeket hosszú távra beépíteni, illetve hogy a termékek az idő előrehaladtával, hogyan fognak majd változni.
- Technológiai felügyelet
A beépítés technológiája nagymértékben befolyásolhatja a rendszerek élettartamát. A legtöbb gyártó csak terméket biztosít, terméktámogatást és műszaki felügyeletet nem.
- Méretválaszték
Ha a kiválasztott termék nem érhető el minden szükséges méretben, inkompatibilitási problémák léphetnek fel, illetve a rendszergarancia is veszélybe kerülhet.
- Rendszermegoldások
A különböző termékekből összerakott rendszerek inkompatibilitási problémákhoz vezethetnek. Érdemes olyan gyártót választani, amelyik teljes rendszermegoldásokat szállít.
- Szerszámok, szerelvények
A munka gyorsabb, precízebb és biztonságosabb, ha a gyártó kompatibilis fittingeket és célszerszámokat is biztosít.
- Minőség megválasztása
Az Uponor által fejlesztett és gyártott ötrétegű csövek megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak, és rendelkeznek mindazokkal a tulajdonságokkal, biztonsági és kényelmi szolgáltatásokkal, illetve tanúsítványokkal, amik a csúcstechnológiát képviselő fűtéscsöveket megkülönböztetik kevésbé fejlett versenytársaiktól.

3. Vízvezeték csövek várható élettartamuk

Sajnos a modern vízvezetékek pontos élettartamát még nem tudhatjuk, csak várható élettartamokról beszélhetünk, mivel olyan új anyagokról van szó, amik csak manapság lettek beépítve.

Lágy rézcső – 60 év várható élettartam
Kemény rézcső – 100 év várható élettartam
Többrétegű cső – 40-50 év várható élettartam
Polietilén cső – 40-100 év várható élettartam