Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Sokan gondolják, hogy egy festés vagy egy tapétázás pofon egyszerű, viszont vannak olyan fontos betartandó szabályok, melyeket jó, ha tudunk és tisztában vagyunk velük, a következőkben pár hasznos tanáccsal szeretnénk kedveskedni ügyfeleinknek.

Tapétázás menete

A tapéta mennyiségének meghatározásakor ismernünk kell

1. A fal magasságát,
2. A fal síkok szélességének összegét
3. A nyílászárók által elfoglalt területet.

Mielőtt a tapétát megvásároljuk, meg kell bizonyosodni róla, hogy a fal alkalmas- e az adott tapéta fogadására:
- Általában a ténylegesen szükséges tapéta mennyiségénél kb. 10 %-kal többet kell vásárolnunk számolva tapéta méretre szabásakor jelentkező veszteséggel.
- Ügyelnünk kell arra is, hogy egy helyiségben csak azonos gyártási szériából származó tapéta tekercseket ragasszunk fel. A tapéta tekercsek közötti teljesen azonos színárnyalat ugyanis csak azonos gyártási szám esetén lehetséges.
- Az esetleges hibák a száradás után jelentkezhetnek, így a munka folytatása előtt meg kell várnunk, hogy a tapáta megszáradjon a falon. Csak akkor szabad folytatni a tapétázást, ha próba ragasztás során a száradást követően nem jelentkezik hiba.

Előkészületek tapétázáshoz

1. A szívó képességet akadályozó és a gyengén tapadó festéket kaparjuk le.
A ragasztás az előkészített felületet feltétlenül alapozni kell a jobb tapadás és az egyenletes szívóképesség elérése érdekében.
2. Nem szabad tapétázni nedves, salétromos és penészes felületre, amíg a kiváltó okokat meg nem szüntetjük.
3. A zsíros, olajos foltokat, kátrány maradványokat és a régi festéknyomokat mechanikusan el kell távolítani.
4. A nikotin, korom, és kiszáradt, beázási foltokat megfelelő szerek alkalmazásával le kell kezelni, ha szükséges szigetelni.
5. A repedéseket és mélyedéseket a megfelelő réskitöltő anyaggal ki kell tölteni.
6. A tekercseket úgy kell méretre szabni, hogy 5-10 cm-rel hosszabbak legyenek, mint a tapétázás magasság.
7. Latex festékkel nem szabad tapétát felvinni.
A gipsz alapú glett sok nedvességet szív magába, ezért tapétáknál célszerű mész, cement és műgyantakötésű glettet használni.
8. Végezzünk próbaalapozást egy kisebb felületen.
Spricceljünk vizet erre a felületre, ha sötét lesz a fal, nem jó az alapozás és akkor sem jó, ha csillog a fal. Az optimális állapot az, ha nem történik színelváltozás.
9. Alapozás után a falon maradó porszemeket simítsuk le.

Papír alapú tapéta felrakása

1. Papír alapú tapéta ragasztása előtt makulatúra használata kötelező.
A makulatúrát úgy kell felhelyezni, hogy a széle ne a tapétacsíkok illeszkedésénél legyen. A makulatúra közepe a két tapétacsík illeszkedése alá essen.
2. Csak akkor szabad elkezdeni a tapétázást, ha a makulatúra teljesen megszáradt.
3. Csak olyan tapétaragasztót használhatunk az alapozáshoz, amilyet a felragasztáshoz is használni fogunk.
Ehhez a ragasztóhoz célszerű 20% diszperziós ragasztót hozzákeverni. Kaphatóak a kereskedelemben olyan ragasztók is, melyek nagy műgyanta tartalommal rendelkeznek. A ragasztót célszerű kefével kenni.
4. A tapétacsíkot a ragasztó felhordását követően összehajtjuk 1/3-2/3 arányban és újból lazán feltekerjük
Ezáltal elkerüljük az 5-10 perces pihentetési idő alatti csíkszélek felpöndörödését és kiszáradását.Erre azért fontos figyelni, mert az összehajtott tapéta a nedves ragasztó hatására megduzzad, azonban a mintás vinil réteg viszont nem. A papír kitágul, a vinil viszont nem és bimetál módjára kifele fordul puhítás közben. Ekkor a szabadon álló széleknél a kipöndörödés hatására levegővel érintkező tapéta belsőről elpárolog a nedvesség és kevésbé puhul meg, mint a tapéta közepe, így keményebb, kevésbé duzzadt ezen a helyen a tapéta, mint közepénél.
5. Amikor a falra kerül a tapéta, és elsimítjuk, akkor alá kerül a szélekhez a ragasztó és ekkor kezd tovább duzzadni.
Ez kifelé fordítja tapéta széleket. Amennyiben ezt szél henger segítségével szeretnénk megszüntetni és a falhoz préseljük a tapéta széleket, úgy azt a kevés ragasztót is kipréseljük a tapéta alól, aminek a dolga lenne a ragasztás.
6. Ennek elkerülése végett célszerű a tapétát bekenni diszperziós ragasztóval, majd összehajtani egy harmad-kétharmad arányban, és feltekerni.
Ebben az esetben a tapéta széle puhitás idején nem tud kipöndörödőni és ugyanolyan mértékben puhul meg, mint a közepe. A diszperzió a kezdeti tapadást növeli.
7. A vinil tapétákat tapétázó kefével, szivacsgumi hengerrel vagy tapétázó spatulával simítjuk fel.
8. A fal és a mennyezet végződésénél a levágáshoz vágók és és vonalzó a megfelelő eszköz.
Sosem fordítjuk át a tapétát a következő falra 1-1,5 cm-nél hosszabban.

Reméljük részletes leírással segítettünk a tapétázás lépéseinél! ;)