Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

A legtöbbször felmerülő kérdés, mikor valaki belekezd egy épületenergetikai rendszer korszerűsítésébe, hogy hogyan induljon el? Ha felkészületlenül kezdünk bele az épületenergetikai korszerűsítésbe, akkor minden egy kicsit fájdalmasabb lesz, minden tovább tart, minden többe kerül és minden rosszabbul fog elsülni.
Most összefoglaljuk mire kell odafigyelni egy épületenergetikai korszerűsítés során.

Energetikai korszerűsítés

1. Legyen egy tanulmányterved

Mi is az a tanulmányterv?

Egy tanulmányterv a rendszert és a kivitelezés műszaki megoldását tartalmazza. Segítségével láthatjuk a becsült beruházási és a működési költségeket.

Két tanulmánytervből pedig össze tudjuk hasonlítani, hogy két vagy több megoldás közül melyik lehetőséget válasszuk.

Fontos! 

Olyan dolgokat ne keressünk egy tanulmánytervben, aminek nem ott van a helye, például…
• Részletes műszaki terv,
• Részletes költségvetés,
• A beépítendő termékek gyártmánya, típusa.

2. Legyen egy kiviteli terved

Egy kiviteli tervben ott vannak azok a dolgok is, melyeket sokan a tanulmánytervből hiányolnak, például a műszaki megoldások részletes leírása.
Ez valójában már a kivitelezőnek szól, hiszen ennek segítségével tudja elvégezni az épületenergetikai rendszer korszerűsítését.

A kiviteli tervdokumentáció természeténél fogva csak egyféle műszaki megoldást tartalmaz, melynek tartalmán a kivitelező csak saját felelősségére, a tervező jóváhagyásával változtathat.

A kiviteli terv nagyon fontos dokumentum garancia szempontjából is, hiszen csak a kiviteli terv ad garanciát arra, hogy a beruházó pontosan azt kapja, amit a tervezés során a tervezővel egyeztetett, és a tervzsűri során jóváhagyott.

A kiviteli terv megléte a kivitelezőnek is előny, mert – bár az elsődleges felelősség továbbra is a kivitelezőé – a tervezési hibákból adódó többlet költségeit a tervező felé utólag érvényesítheti.

A kiviteli tervben már ott találjuk az egyes berendezések gyártmányát és típusát. Ezzel megkönnyítve a szerelés folyamatát.
Természetesen ez is változtatható a kivitelező által, a tervező jóváhagyásával.

3. Hogyan zajlik?

Egy kezdvező épületenergetikai korszerűsítő rendszerre példa:
1. Először minden ügyfelének egyedi tervezési ajánlatot ad.
2. A tervezési feladatot az ügyféllel közösen, telefonos egyeztetés során határozza meg, mely alapján kalkulálja a tervezési díjat.
3. Tájékoztatásul néhány tervezési feladathoz tartozó előzetes bruttó ár, kiviteli tervekre kerül sor(50-150m2 fűtött alapterület esetén):
• Kazáncsere (engedély és kémény terv nélkül),
• Levegős hőszivattyú rendszer,
• Napkollektor HMV rásegítésre,
• Központi szellőzés.
4. Tanulmánytervet 50%-os áron készíti el, de amennyiben abból kiviteli tervet is készült, akkor a kiviteli tervet az eredeti díj 70%-áért dolgozza tovább.