Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Fűtésszerelés és ezzel kapcsolatos kérdéseink találnak válaszra a következőkben. Mit jelent a nyílt rendszer? Mit is jelent a zárt rendszer? Milyen előnyei vannak a zárt rendszernek? Mi történik akkor, ha a rendszer tágulási tartályát alulméretezték?

Fűtésszerelés

Tágulási tartályok

A tágulási tartály a fűtési rendszernek egyik passzív eleme, ezen tartályokat méreteznek.

Ha bármilyen anyagot hőhatás ér (hőközlés), az tágulással reagál. Ez természetesen nincs másképpen a víz esetében sem, vagyis, ha a vizet a fűtőrendszerben el kezdjük melegíteni ott térfogat (nyomás) változás következik be.

Mi a tágulási tartály feladata?
• a rendszer felfűtése során táguló vízmennyiség felvegye,
• a fűtési rendszer számára a tartalék víz biztosítva legyen.

Mit jelent a nyílt rendszer?

Nyílt rendszer esetén a rendszernyomás nem terhelődik a tágulási tartály falára, ill. a fűtőtestekre sem felfűtés esetén, …tehát a fűtési rendszer legmagasabb pontjára beépített tartály felé tágul a víz, hiszen ott a legkisebb az ellenállás, abban vezetődik le a térfogatváltozás.

Milyen gyakran töltsünk rá a tartályra?

Ha korábban megfelelően méretezték, akkor elegendő évente egyszer.
Ne feledjük, hogy a nyílt rendszer azt jelenti, hogy a környezetével a fűtésvíz közvetlen kapcsolatban van, tehát az folyamatosan párologhat.
Annak intenzitása – mármint a párolgásé – fokozódik a vízhőmérséklet növekedésével.

Kell-e légteleníteni a nyílt rendszer esetén a radiátorokat?

Természetesen igen, hiszen ha a radiátorban, vagy a csőrendszerben levegő maradt, ott a radiátor vagy nem megfelelően, vagy egyáltalán nem fűt.


Mit jelent a zárt rendszer?

A korszerű rendszerek, készülékek gyakorlatilag már egytől egyik zárt rendszerek, arra lettek tervezve, vagyis csak túlnyomás alatt képesek megfelelő hatékonysággal működni. Itt már nem jellemző, hogy a vízoszlop súlyát ki kell emelni, mint víznyomást növelő tényezőt, de ezt sem hanyagolhatjuk el, ugyanis pl: egy háromszintes épületben, melynek belmagassága – legyen – mondjuk 3 méter a födémvastagsággal együtt, ott alapból, ha a rendszer feltöltésre kerül és a készülékünk a pincében van, legalább 0,6-0,8 bar a rendszernyomás.

Hogyan is néz ki egy tágulási tartály szerkezete?

Ezeknél a rendszereknél a tartalék víz a tágulási tartály egyik felében helyezkedik el, a másik oldalán pedig a bepumpált levegő található.

Tágulási tartály zárt rendszerhez

A tartály levegő oldali része olyan, mint egy rugó, vagyis, ha a fűtővíz térfogata növekszik a hőmérséklet növekedés hatására, akkor a levegő oldalon lévő levegő részecskék összenyomódnak, tömörödnek, vagyis „izgalmi állapotba kerülnek”, tehát a rendszerben lévő nyomás a rendszer méretétől és a kivitelezés módjától akár 0,3-0,5 bárral is növekedhet, ami legalább 3-5 méter vízoszlop súlyával egyenértékű nyomásnak fele meg.

Milyen előnyei vannak a zárt rendszernek?
• A vízveszteség tömör rendszer esetén és azt feltételezve gyakorlatilag nulla, ugyanis a környezettel nincs közvetlen kapcsolatban,
• Nincs párolgás,
• Könnyebb a fűtési rendszer légtelenítése túlnyomás alatt.

Mekkora értékre kell felfújni a tágulási tartályt nulla bár fűtési nyomás mellett? És miért van erre szükség?

Talán furán hangzik, de egy fűtésszerelőnek szüksége van egy autószelepek levegőnyomásának ellenőrzéséhez szükséges eszközre is.
A fűtési rendszer beüzemelése előtt a tartály légnyomását meg kell mérnünk, és ha szükséges, azt be kell állítani.
A lényeg, hogy
• a fűtési rendszer induló nyomása nagyobb legyen a tartályban uralkodó üres légnyomásnál kb: 20%-kal,
• a tartályban lévő levegő térfogat már a fűtés indulásánál is összenyomva legyen, így biztosítva tartalék vizet a légtelenítés számára.


Mi történik akkor, ha a rendszer tágulási tartályát alulméretezték?

A hőmérséklet növekedés hatására a víznyomása és térfogata is növekszik, tehát ha kisebbre lett tervezve a tartály, mint amekkora a térfogatváltozás, akkor rövid idő alatt a rendszerben lévő nyomás drasztikusan megnövekszik, melynek hatására a túlnyomás szelep el kezd csepegni kb: 2,3-2,5 bárnál, majd folyik.
Az „elengedett” víz a rendszer lehűlése után hiányozni fog, melynek hatására a rendszer belevegősödik, ezzel a fűtés hatékonysága csökken, csobogni fog.