Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Ezekkel a trükkökkel sima ügy. 

30 °C feletti hőmérsékletnél kockázatos festeni, mázolni, főleg kültéren a tűző napon. Körülményesebb szép eredményt elérni és szervezetünket is jobban megviseli a munka. De mit csináljunk, ha szorít a határidő és nem várhatjuk meg, amíg hűvösebbre fordul az időjárás? 

Ne felejtsük: Mindig mindenre van megoldás

A legjobb, ha kánikula idején nem kezdünk bele a felújítási munkákba, de számos esetben elkerülhetetlen, hogy mégis dolgoznunk kelljen. Valóban nehezebb tökéletes eredményt elérni, de ne essünk kétségbe, hiszen mindenre van megoldás! Most kiderül, hogy mire kell figyelni, ha lakásfestésbe, vakolásba vagy lazúrozásba kell kezdenünk még a nyáron.

1. Lakásfestés beltéren

Sietnünk kell a festést előkészítő tennivalókkal! 25 °C felett is gyorsabban köt és szárad minden vizes bázisú anyag, tehát már a glettanyag is. A szakember azis azt tanácsolja, hogy egyszerre mindig csak kisebb mennyiségű glettet keverjünk be, hisz ilyenkor a simítóanyag gyorsan megköt, felhordásra nem lesz alkalmas. Így nem kell bosszankodni a kárba veszett anyag miatt.Mielőtt elkezded érdemes szakembertől segítséget  kérni,hogy mire érdemes a legjobban odafigyelni.

 A festéssel is igyekezni kell a nagy melegben, - ahogy a mesterek mondják - „gyorsabban húz” a festék. „Lendületes, hosszú húzásokkal fessük a falakat és legyen bőven festék a hengeren vagy az ecseten. Így elkerüljük  hogy szálkás, sufnis (csíkos, foltos) lesz a festett falfelület”ne legyen A nagy melegben hígíthatjuk is a festéket a maximális hígítási értékig. A festék javasolt hígítási arányát a dobozon olvasható utasítás szerint kövessük.

Ha esetleg festés előtt el kell távolítanunk a régi tapétát, ne csak egyszer-kétszer kenjük át a felületet az eltávolító adalékkal - mint ahogy hűvösebb időben tennénk -, mert az nem lesz elég! Minimum ötször-hatszor menjünk át a felületen, mielőtt nekikezdünk a spaklizásnak. A művelet akár 30-40 percig is eltarthat, így a szer addig is kifejti hatását. Közben kerüljük a szellőztetést, hiszen az szárít és ellenünk dolgozik.

Egy másik rendkívül hatásos trükk, Ha közvetlen festés előtt felmossuk a padlót. Ezzel növeljük a helyiségben a páratartalmat és így lassabban szárad a festék, és ezzel nyerünk egy kis plusz időt.Erre te sem goltoltál volna.. Akármilyen meleg van, festés közben ne szellőztessünk, ne nyissunk ajtókat, ablakokat és ne használjunk ventilátort! Amíg nem végeztünk teljesen a munkával,  Ezzel is gyorsítjuk a festék száradását munka közben. Amikor kész vagyunk  természetesen egy helyiséggel, akkor persze már jöhet a huzat és a ventilátor, hiszen a falak száradásakor már nagy segítség.

 

2. Külső vakolás

A nyári nagy melegben főleg ha 30fok körüli hőmérséklet van, igyekezzünk a vakolást már hajnalban elkezdeni, és délelőttre végezni egy réteggel. Késő délután folytathatjuk a munkát. Ebben  forróságban ugyanis olyan gyorsan megköt a vakolat, hogy lehetetlen eldolgozni az összefüggő felületet. Alapszabály,Ezt érdemes mindig betartani Mindig árnyékban lévő külső falfelületen dolgozzunk és nem a már felhevült, felforrósodott falakon. Nézzük meg a ház tájolását és a Nap előtt haladjunk, mert ha már órákig tűzte a felületet, akkor még sokáig lesz jóval melegebb a levegő hőmérsékleténél. Aki ügyes az már : vakolás előtt akár át is locsolhatja  a külső falakat. 

Munka közben, hanem a saját testi épségünkre is nagyon figyeljük oda! Kültéren Mindig viseljünk kalapot, sapkát. Igyunk elegendő folyadékot - lehetőleg vizet - és időnként pihenjünk, tartsunk szünetet, üljünk árnyékba. és ne feledkezzünk meg a nap égető sugarai ellen fényfédő krémekkel védekezni.Kenjük be arcunkat, nyakunkat, kezünket magas faktorszámú napvédő krémmel. Ha többen dolgozunk egyszerre,  mindenképpen váltsuk egymást. kültéri és beltéri munkában.

 

3. Lazúrozás kültéren

Alapszabály kizárólag  csak árnyékban lévő felületen dolgozzunk, a Nap előtt haladva. Nagyon fontos, hogy felforrósodott felületre nem szabad kenni a lazúrt, mert eredménytelen lesz a munkánk. Vizes bázisú lazúrral lehetőleg csak a kora reggeli órákban dolgozzunk, mert nagyon gyorsan, akár 20 perc alatt is megszáradhat és így nem lehet vele szépen dolgozni. Az oldószeres festékeknél a száradási idő ilyenkor 2-3 óra.

Ha a  munkát nem tudjuk a reggeli órákra elkezdeni akkor  használjunk lassabban száradó oldószeres festéket, és nyugodtan menjünk el a maximális hígítási határértékig (5-10%), hogy ne legyen szálkás, csíkos a húzott felület. Mázolásnál, lazúrozásnál hosszú, lendületes húzásokkal dolgozzunk. a nyári nagy melegben is sem bele lehet vágni az otthonunk szépítésébe, csak néhány szabályra kell odafigyelni, és nem fog ki rajtunk az időjárás!