Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Folytatjuk második részünket!

Több szempont is közrejátszhat,  a szobafestés házilagos kivitelezése mellett.. Akinek nem szakmája, jóval több idő ráfordítással tudja a szakemberek munkájához hasonló minőséget elérni, de a jól elvégzett munkából fakadó öröm, sok mindenért pótolhat bennünket. Ennek elérésében szeretnénk segítséget nyújtani ezzel a szakmai leírásunkkal.

 

Takarni - védeni!

 

Takarni,(letakarni) védeni a cseppenő festéktől, portól, mindig kevesebb idő és erőfeszítés, mint utólag a rászáradt festéket kapargatni, takarítani, pormentesíteni. Amennyire csak lehetséges a helységet ürítsük ki, hogy minél több helyünk legyen a munkafolyamatokhoz. Előfordulhat, hogy mindent nem tudunk, vagy nem tudjuk egy másik helységbe átvinni, de az esetben a szobában maradó bútorokat a helység közepére rakjuk össze és ott takarjuk le  őket szinte hermetikusan bútortakaró fóliával. A padló védelmére vásárolhatunk takaró papírt tekercsben, majd ezzel védjük meg az aljzatot, precízen leragasztva. A takarásról és bútorok védelméről az alábbi cikkünkben olvashat részletesen:

 

Falak előkészítése

 

Ellenőrizzük a falon levő festékek minőségét. Ha már több réteg festék van a falon és esetleg "hólyagos", "táskás" érdemes egy spaklival alányúlni, megpróbálni lekaparni. Ha könnyen enged a festék és nagy táblákban jön le kisebb erőfeszítés hatására, érdemes megfontolni annak eltávolítását, lekaparását a falról. Ez jelentős munkával járhat, de megéri a befektetett energia, mivel ha a készre festett szobában a nedvesség hatására a gyenge régebbi festék rétegek elkezdenek felhólyagosodni, akkor sajnos már a festékünk is kidobásra kerül a lekaparás után. Ha bizonytalanok vagyunk 1-2 m2-es felületen csinálhatunk próba festést is, aminek hatására felszínre jöhetnek a problémák. Ha az alsó réteg nagyon laza, a próbafestés során azt is tapasztalhatjuk, hogy a hengerre tapad a régi réteg és így a henger leszedi azt a falról - ez is biztos jele annak, hogy megérett a lekaparásra. Ezt követően javítsuk ki a falon található hibákat, lyukakat, repedéseket. Ennek módjáról az alábbi cikkekben talál részletes leírást:

 

A falak javítása esetén fontos lépés a csiszolás, amivel szinte tükör felületet tudunk létrehozni. Ezt akár többször is ismételnünk kell, a szinte tökéletes felület eléréséig. Nagyobb felületek csiszolása esetén érdemes kölcsönzőkben érdeklődni falcsiszoló gépről és porszívóról ( pl: Flex - Giraffe), mert ezzel jelentősen gyorsíthatjuk, könnyíthetjük ezt a munkafolyamatot, nem is beszélve a porszívó jótékony hatásáról, hogy szinte teljesen pormentesen tudunk vele dolgozni. Ausztriában kötelező gépként tartják számon a festők, több munkánk során használjuk mi is. Így néz ki munka közben ez a gép :

Természetesen a kézi csiszolás is megfelelő minőséget tud produkálni. Az alábbi eszköz használata jelentősen megkönnyíti ezt a folyamatot is, ebbe a kézi csiszolóba befogva a csiszoló papírt könnyebben csiszolhatunk egyenes felületet és a sarkokat is szépen ki lehet csiszolni vele ( 100-as, 120-as papírral):

 

Mélyalapozás

 

 

A felület előkészítése után következik a mélyalapozás. Érdemes a festék vásárlása során már a rendszerhez tartozó alapozót megvásárolni, ha kapható. Itthon mi legtöbbször a Falfix univerzális alapozót használtunk. Vannak olyan esetek, amikor viszont nem javasolt a mélyalapozás, ilyen lehet a vályogfalak festése, ahol a falakat teljesen lezárhatja a mélyalapozó, így kisebb nedvesedés során, amit a vályog fal felszívhat magába, szinte garantáltan felhólyagosodik, felpattog a festés - ez főleg régi, vízszigetelés nélküli vályogfalak esetén fordulhat elő - mivel a nedvesség a fal felületén nem tud kiszáradni megfelelően. Ilyen falak esetén a mai modern mészfestékek megfelelő alternatívák lehetnek. Mélyalapozás során mi többször egy kis festéket is keverünk az alapozóba, ami ezzel közel színazonossá válik a festékünkkel, így legtöbbször a 2 rétegű festés is szépen takar a falon. Természetesen amennyiben az alapozó gyártója nem javasolja az anyag keverését, kerüljük azt. A mélyalapozásról és annak folyamatáról az alábbi cikkünkben olvashat :

 

A mélyalapozás teljes száradása után következhet a festés. Az alábbi szerszámokra lesz szükségünk :

Első lépésként jól keverjük át a festékünket, majd az üres vödörbe öntsünk kb 1/4-ig anyagot a "snájdoláshoz" - ami magában foglalja a sarkok körbe festését, a kapcsolók, dugaljak körbe festését és minden olyan hely előre festését, ahova a nagy hengerrel nem fogunk oda férni. Mi, ha ketten dolgozunk egy szoba festésén, akkor az egyik snájdol, a másik a nagy hengerrel fest, ez azért előnyös, mert itt is a nedvesre-nedves technológia hozza a legjobb eredményt. Erősebb szineknél, ha már a kishengeres festés kiszáradt, és erre festünk rá, csikot hagyhat, foltos lehet, ezért a legrövidebb időn belül érdemes ráfesteni. Mindig a snájdolással kezdjünk, majd a nagy hengerrel fejezzük be a felület festését. Ezt kishengerrel és ecsettel végezzük az alábbi módon:

 

Jöhet a festés!

 

A festéket érdemes megfelezni egy vödröt, mert így könnyebben mozgunk vele, kisebb súlyt kell emelgetnünk.A festék hívítása nem javasolt , hacsak a gyártó elő nem írja. A legtöbb esetben a festékek készre kevertek. Mindig a mennyezettel kezdünk, ha az kész, az oldalfalakkal folytatjuk. Minden fal és mennyezet előtt snájdolunk, majd utána festjük nagyhengerrel. Hengerezés során ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk csíkot a nagy hengerrel, az anyagot szépen egyenletesen dolgozzuk el, akár többször is átmenve rajta a nagy hengerrel. Mindig az egyik sarokból elindulunk és készre festjük a falat, ahogyan haladunk előre. Időnként érdemes kicsit távolabb lépve ellenőrizni a minőséget, mivel messzebbről jobban észre lehet venni a hibákat. A nagy hengerrel úgy haladunk, mintha nagy "N" betűket húznánk vele, de egész szűken tegyük ezt, hogy teljesen lefedje a befogott felületet. Használjuk a lehúzó rácsokat a hengerhez, amit a vödörbe állítva, a két fülével beakasztva használunk és mielőtt a falra vinnénk a hengert, ezen görgessük át párszor, mivel így a felesleges festék lemegy róla. Amennyiben a mennyezet festése közben az oldalfalra cseppen festék, azt a száradás előtt töröljük, vagy ha már megszáradt és akkor vesszük észre, csiszoljuk le csiszoló papírral, különben a festés után látszani fog a lecseppent festék nyoma, formája, ami ront az esztétikai értékén a falunknak. Ne húzzuk túl gyorsan a hengert, mert akkor nagyon szórni fogja a festéket, fröcsögni fog. Csak finoman nyomjuk rá a felületre. Mi a festés során egy kicsit drágább (kb 3000-4000 ft) hosszabb szőrű cérnahengert használunk, ami véleményünk szerint szebb mintát hagy (naracshéjhoz hasonló érdesebb felületet), de ez izlés kérdése, rövidebb szőrű hengerekkel, finomabb mintákat lehet festeni.