Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

 

A gipsz karton szerelésről

A gipszkarton szerelése a házilag is megoldható feladatok közé tartozik. Alapos tervezés és előkészületek után, bárki fel tudja szerelni a szükséges rögzítő elemeket és gipszkarton lapokat.

Lépésről lépésre

Elsőként meg kell tervezzük, az építendő elem helyét, rajzoljuk fel a sarokpontokat. Ezek után tervezzük meg a tartószerkezetet. Ez készíthetjük fa lécekből, de a gipszkarton házilagos szerelésénél ajánlott gipszkarton profilokat használni, ezek szerelése sokkal könnyebb, és egyszerűbb.

Ha a tartószerkezet megterveztük akkor először ennek a rögzítése következik. A tartószerkezete stabilan rögzítsük a falhoz, mennyezethez, aljzathoz. Később ezek a rögzítési pontok fogják az egész szerkezetet a helyén tartani, ezért  nagyon fontos szerepük van. Mindig tartsuk be, de főképp a függesztett szerelésnél (álmenyzet) fontos, hogy a rögzítés pontok ne legyenek 80 cm-nél távolabb egymástól. Ha rögzítőszerkezet a helyére került, akkor ideje felszerelni a gipszkarton lapokat. Fontos, hogy ilyenkor van lehetőségünk az esetleges épületgépszeti elemek beszerelésére, szigetelések, szigetelő anyagok beépítésére, ezeket ne felejtsük el!

Ezek után rögzíthetjük a gipszkarton lapokat. Itt figyeljünk a lapok elcsúsztatására, a sarkok ne találkozzanak! A lapokat 15-20 cm-ként rögzítsük a gipszkarton profilokhoz. A csavarokat mindig megfelelő mélységig csavarjuk be, nem jó a túl mélyre hajtott csavar, mert átszakítja a gipszkarton lap külső burkát, és nem jó a kilógó csavar sem, mert nem lehet eltültetni a síkból.

A csavarozás befejezése után csak a lapok glettelése és hézagolása van hátra.

Amire szükségünk lesz:

  • gipszkarton lapok
  • rögzítő profilok, vagy fa lécek
  • csavarok a rögzítéshez
  • fúró és fúrószárak
  • csavarhúzó vagy csavarbehajtó
  • mérőszalag, zsineg,ceruza 
  • esetleg létra

Tippjeink: 

- Mindig megfelelő (gyorsépítő) csavarokkal rögzítsük a gipszkarton lapokat.

- Alaposan tervezzük meg a rögzítő profilok helyét és távolságát, mert később nehezebb variálni.

- Mindig toljuk el a gipszkarton lapok sarkait, négy sarok sose essen egy pontba!

- Ügyeljünk a rögíztőcsavarok megfelelő távolságára! A túl nagy távolság esetén nem lesz biztos a rögzítés.

- Mindig mérjük fel pontosan, hogy mely profilokból mennyi kell, hogy ne kelljen a végén még egyért elszaladni!