Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Négy lépés a tökéletes eredményért

Ideje belekezdeni még a nagy hideg beköszönte előtt a tisztasági festésnek. Aki tavasszal kihagyta, annak két lehetősége van: vagy vár a következő tavaszig, vagy belekezd még ősszel, amíg még nem késő! 

 

Előkészítések

Első lépésként elő kell készíteni a terepet: érdemes letakarni a padlót és a bútorokat, hogy később kevesebbet kelljen takarítani. A nyílászárók kereteinek leragasztása is hasznos művelet. Ezután nedves ronggyal át kell törölnünk a falakat, nehogy a por és a pókháló a festékbe kerüljön.

Glettelés és alapozás

Ha a falakat csupán hajszálrepedések és kisebb lyukak csúfítják, a legegyszerűbb a festékboltokban kapható, előre bekevert glettanyaggal dolgoznunk. De az olcsóbb, por állagú glettgipsz bekeverése is sem bonyolult. A lyukak betöméséhez úgynevezett spatulyára (spaklira) lesz szükségünk, amellyel a frissen bekevert gipszet vihetjük fel a sérült felületre. Miután precízen elkentük a lyukakon az anyagot, meg kell várnunk, hogy teljesen megszáradjon. Ezután a fölösleges glettanyagot csiszolópapírral távolítsuk el, hogy teljesen sima falat kapjunk. A tapasztalatlan alkalmi festők a glettelést gyakran elrontják, mert nem elég kitartóak csiszoláskor. S ha a felület nem tökéletesen sima, a festés bizony kihozza majd a falhibákat.

Ha sötét falat világosabbra festünk, vagy élénk színt választottunk, feltétlenül használjunk mélyalapozót a festékrétegek alá. Az alapozóval kezelt felületen szebben mutatnak a színek, ráadásul kevesebb festék kell a teljes fedéshez.

Hengerelés

A mennyezet festésével kell kezdenünk, ha nem szeretnénk, hogy a fentről hulló festékcseppek a frissen festett oldalfalakat elcsúfítják. A festéket keverjük fel alaposan, majd vegyük elő az ecsetet. Először a széleket és a sarkokat ezzel húzzuk át, ezután következhet a falak hengerelése. A festőhengert csak félig mártsuk a festékbe, majd a felesleget húzzuk le festőrácson. A hengert enyhén nyomjuk a falhoz, és egyenletesen oszlassuk el a festéket függőleges és vízszintes mozdulatokkal.

Utómunka

A festés utáni takarítás, a szerszámok tisztítása és a szellőztetés sem maradhat el, de ebbe már a családtagokat is be lehet vonni, hiszen a festés fárasztó fizikai munka, és a nap végén bizony jólesik a segítség.