Keressen bizalommal: +36 70/458-2230

Teljes kivitelezés, felújítás

Festés?

Csináld magad!

Az eszközök tekintetében faltól, előző festéktől és annak vastagságától függően a munka során a következőkre lehet szükséged:

  • glett vagy javítóhabarcs - az esetleges egyenetlenségek kitöltéséhez
  • spakli - a glett felhordására, vagy a nehezebben eltávolítható festék- vagy tapétamaradványok eltávolításához
  • fólia – a padló letakarására, előre megkönnyítve ezzel a takarítást
  • ecset
  • festőhenger
  • létra
  • alapozó
  • festéktartó edény vagy vödör
  • csiszolópapír
  • fedőfesték

Készítsd elő a falat!

Ha festett falat szeretnél újrafesteni, akkor először meg kell állapítanod, hogy hány réteg festék van a falon, és az mennyire stabil. Minden esetben érdemes először vízzel átmosni a felületet, mivel így a szennyeződéseket is eltávolíthatod, és azt is kiderítheted, hogy alkalmas-e a felület az azonnali újrafestésre. Ha néhol hólyagokat veszel észre, akkor a festékrétegeket alaposan le kell kaparni, mert ez a későbbiekben az új festéket lassan teljesen le fogja dobni! Meszelt fal esetén, ha nem meszelni akarod ismét, akkor minden esetben le kell kaparni a falat, vagy megfelelő alapozóval megkötni a mész szemcséit, hogy az új réteg később ne peregjen le.

A tapétát szintén vízzel tudod könnyebben eltávolítani a falról: használj jó forró vizet, kefével vidd fel, majd ismételd meg az áztatást! A makacsabb maradványokat spaklival tudod lekaparni. A festés előtt érdemes az esetleges egyenetlenségeket glettel kijavítani, majd csiszolópapírral simára csiszolni. Ezután jöhet az alapozás, majd a festés. Érdemes két rétegben felkenned a fedőfestéket, kis szünetet tartva a két lépés között, hogy az első réteg valamennyire megszáradhasson. Ha teljesen sértetlen, festés nélküli betonfallal van dolgod, akkor csak az esetleges hibákat javítsd ki rajta, alapozd, és ezt kövesse egy vagy két rétegben a festés! Gipszfal esetében az ehhez az anyaghoz ajánlott habarcsot érdemes használni az egyenetlenségek javításához. A festést itt is alapozásnak kell megelőznie, majd a festék minőségétől függően egy vagy két rétegben mázolni. Fűrészporos tapétát nem szükséges alapozni.

Milyen festéket válasszak?

Jelenleg számos festékfajta van forgalomban, van tehát miből válogatni. Ahhoz azonban, hogy valóban a számodra szükséges festéket szerezd be, mindenképpen olvasd el és tartsd be a dobozon található használati utasítást, továbbá kérj tanácsot a forgalmazóktól is!

Falra és mennyezetre ugyanis más festékek ajánlottak, mint például vizes helyiségekbe, ahol kevésbé van lehetőség a szellőzésre. Ez utóbbiakat ugyanis kifejezetten a penészfoltok elfedésére és a penészgombák elpusztítására ajánlják. Külön gyártanak alapozó festékeket is, hogy ne a drágább, jó minőségű fedőfestékkel kelljen az alapozást elvégezni.

A latexfestékek lemosható felületet biztosítanak, míg az egyrétegűekkel különleges árnyalatok hozhatóak létre.

 

Dolgozzunk Együtt, keressen minket bizalomal!

Telefonszám: +36 70/458-2230
Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.